Tijdens de paasvakantie in het departement Charente-Maritime van Frankrijk hebben we de stad Cognac, Frankrijk bezocht en een cognacproeverij gedaan. Cognacproducenten, bijvoorbeeld Hennessy (LVMH), Martell (Pernod Ricard) en Rémy Martin hebben hun cognacproductiebasis in deze stad.
Het historische huis van Rémy Martin is een toeristische trekpleister in de stad. Maar helaas werd het huis gerenoveerd en voorbereid op het komende 300-jarig jubileum. Ontevreden met de situatie gingen we naar de winkel ernaast om cognac te kopen zoals gepland.
Daar kregen we de kans om deel te nemen aan een cognacproeverij. De ene tour was niet gratis, maar het was de enige Engelse tour van de week tijdens het laagseizoen. Voordat we besloten wat we wilden kopen, wilden we graag het geheim van deze premium spirit weten en daarom deden we mee aan de tour.
Om een gedetailleerd inzicht te krijgen in de cognac-industrie, kun je lid worden van de Cognac masterclass & proeverij, waarvan de inhoud onafhankelijk is van merken en producenten. Het duurt ook langer en je kunt natuurlijk verschillende soorten cognac proeven.
Geschiedenis van Rémy Martin
Onze gids was een jonge Franse dame die perfect Engels sprak. Ze gaf ons een korte introductie in de cognacgeschiedenis. De naam Rémy Martin kwam van de oprichter van het bedrijf, maar zijn kleinzoon, ook wel Rémy genoemd, creëerde het logo en bracht de geest wereldwijd bekend. Rémy Martin heeft een veel voorkomende naam in China, réntóumă (人头马), letterlijk vertaald als
een paard met een mannenhoofd. Het Rémy Martin-logo combineert een wezen uit de Griekse mythologie, dat het bovenlichaam van een mens en het onderlichaam en de benen van een paard heeft, en het sterrenbeeld van Rémy Martin. Dus de Chinese vertaling komt vrij dicht in de buurt van wat het logo is.
Cognacproductie
De productie van cognac volgt een strikt proces. De oogsttijd van de druiven, de duur van het fermentatieproces, de distillatiemethoden en de ultramoderne mengtechniek zijn uniek voor de productie van cognac. Tijdens het hele productieproces zullen meer dan 70 parameters de smaak en de premium kwaliteit van cognac beïnvloeden.
Druiven
Voor de cognac worden alleen druivensoorten uit de cognacregio’s Grande Champagne en Petite Champagne gebruikt. De cognacstreek heeft alle elementen om de beste druiven te laten groeien, kalkrijke grond, een microklimaat dat indirect wordt beïnvloed door de oceaan. De kalklaag is in de Grande Champagne-streek dieper dan in de Petite Champagne-streek. De voorbeeldkrijtlagen in de introductieruimte laten ons het verschil zien.
Fermentatie
Nadat de druiven zijn geperst, wordt er gist aan het sap toegevoegd. Dit proces zet de fruitsuiker om in alcohol en er wordt geen ander additief toegevoegd. Het resultaat van de gisting is een witte wijn met ongeveer 7 tot 8% alcohol en een hoge zuurgraad.
Distillatie
Cognac distillatie wordt uitgevoerd in een tweetraps proces. We zagen een traditioneel gevormde Charentais-koperen pot met zijn zwanenhals, koeler en condensorspoel. De wijn wordt omgezet in damp en vervolgens weer gecondenseerd tot de vloeibare vorm, genaamd eaux-de-vie.
Na de eerste distillatie, alleen het eerste en het laatste deel van eaux-de-vie zal het tweede destillatieproces doorlopen. Het resultaat van de tweede distillatie heet eau de vie, een kleurloze geest van ongeveer 70% alcohol.
Veroudering
We kwamen in een grote kelder waar veel eikenhouten vaten liggen opgeslagen. Bezoekers mogen in dit gebied geen foto’s maken vanwege het alcoholgehalte in de lucht. De cognac interageert met de eikenhouten vaten en verdampt ongeveer 3% per jaar. Het vloeistofvolume staat op elk vat en varieert van vat tot vat.
mengen
Cognac is het resultaat van het mengen van verschillende leeftijden van eaux-de-vie. De blender, ook wel de keldermeester genoemd, is degene die de meeste zorg besteedt aan het mengen. Bij Remy Martin duurt het minstens zeven jaar om al doende te leren om keldermeester te worden. De keldermeester mixt anders eau de vie zodat elk product, bijvoorbeeld de XO-versie, door de jaren heen altijd dezelfde geuren en smaken heeft gehad. Sinds eaux-de-vie wordt ook geproduceerd uit verschillende wijngaarden, blending eaux-de-vie is een zeer bekwaam ambacht vergelijkbaar met de meesterneus van een parfumfabriek.
Het blendingproces heeft in de loop der jaren geleidelijk plaatsgevonden. En, eaux-de-vie wordt van vat naar vat verplaatst en gecombineerd. Ik begon na te denken of er een manier was om dit proces te reproduceren met behulp van moderne technologie, en het antwoord zou nee zijn. Het hele productieproces zorgt ervoor dat de delicate wijngeest altijd op het hoogste niveau is.
Proeven
In een proefruimte werden tafels opgesteld voor de cognacproeverij. Onze Franse gids introduceerde een cocktail gemaakt van XO-cognac. Het was een briljante manier om de cognac te consumeren.
Nu is het het hoogtepunt van de tour, Rémy Martin VSOP-proeverij. Volgens de instructie draaide ik het glas voorzichtig rond en observeerde de helderheid van deze geest. Toen bracht ik het glas naar mijn neus en probeerde volgens de instructies bloemige tonen te onthullen. Eindelijk genoot ik van de cognac en voelde ik de smaken mijn smaakpapillen prikkelen. Om het rijpe fruit en de subtiele tonen van cognac te combineren, at ik verschillende pure zwarte chocolaatjes met vette en bittere smaken op een bordje.
Wat we kochten na de Cognac Tasting Tour?
Onze gids stelde ons de Remy Martin Club voor, een nieuw merk van Rémy Martin dat alleen op de Aziatische markten wordt verkocht. Het heeft een geroosterde amandelnoot en smaken van bijvoorbeeld gedroogde vijg en abrikoos. Het is perfect te combineren met smaakvolle gerechten.
We hebben Rémy Martin Tercet en Remy Martin Club gekocht omdat het alleen op Aziatische markten verkrijgbaar is. En natuurlijk ook de premium XO-versie. De winkel verkoopt alleen pure cognacproducten en verschillende limited editions.
Tips voor Cognac Proeverij
Als u van plan bent om een cognac proeverijIk raad je aan online boeken om teleurstelling te voorkomen en een Engelssprekende gids te hebben.
U kunt niet autorijden nadat u verschillende cognacs heeft geproefd, aangezien de alcoholcontrole in Frankrijk beperkt is. Daarnaast is de stad Cognac zeer schilderachtig en heeft ze verschillende interessante bezienswaardigheden te bieden. Het is dus beter om een nacht of twee in Cognac te blijven.
Hotels zoals Hotel Chais Monnet & Spa en Kasteel Pellisson zijn net in het stadscentrum en op loopafstand van het Remy Martin-huis.