Het ontdekken van de keuken van een land geeft ons inzicht in zijn cultuur en tradities. Hoe meer we weten over hoe een land eet en drinkt, hoe meer we weten over de mensen.
Dat geldt zeker als het om Spanje gaat. Laat u niet misleiden door te denken dat Spaans eten allemaal paella en tapas is. door te praten over Spaans eten we riskeren de grote regionale variatie die we gaan verkennen over het hoofd te zien.
Eten is slechts een van de vele redenen om Spanje te bezoeken. Met zijn prachtige stranden, indrukwekkende steden en adembenemende natuur is het geen wonder dat Spanje een topbestemming is. Een andere reden voor de populariteit van Spanje is dat reizigers uit veel landen tot 90 dagen zonder visum op vakantie kunnen. ETIAS zal vanaf eind 2023 verplicht zijn om vanuit visumvrije landen naar Spanje te gaan.
Tijdens deze culinaire tour gaan we Baskenland, Catalonië, Murcia en Andalusië bezoeken, laten we beginnen!
Groenten zijn koning in Murcia
De Murciaanse keuken is een voorvechter van de heerlijke producten van de regio. Groenten zijn enorm belangrijk en komen voor in zowat elk gerecht. Kleurrijke paprika’s, artisjokken, sperziebonen… en natuurlijk allemaal seizoensgebonden. Groenten worden toegevoegd aan eiergerechten, stoofschotels en bij vlees en vis.
Een ander belangrijk ingrediënt in deze zuidelijke regio van Spanje is rijst. Murciaanse rijst heeft de oorsprongsbenaming Calasparra en is over de hele wereld bekend. Een van de meest populaire rijstgerechten in Murcia is natuurlijk rijst met groenten, maar er kunnen ook andere ingrediënten zoals varkensvlees, konijn en zelfs slakken worden toegevoegd.
Als u aan de kust verblijft, mag u de verse garnalen, zeebrasem of zeebaars rechtstreeks uit de Mar Menor niet missen.
Innovatie en traditie in de Catalaanse keuken
Door de eeuwen heen beïnvloed door de Grieken, Romeinen, Italianen en Fransen, is de Catalaanse cruise gevarieerd en complex. Er zijn zelfs variaties binnen de regio, van zeevruchten aan de Costa Brava tot ruige berggerechten.
Net als in de rest van Spanje ligt er een grote nadruk op het eten van seizoensinvloeden. Bezoek Catalonië tussen november en april en doe mee aan het eetritueel calçots, een tijd van lange ui gekookt op de barbecue en gedompeld in een heerlijke saus. Het is rommelig, maar het is het waard!
Een ander voedsel dat wordt geassocieerd met de regio Catalonië is: pa amb tomaquet, dat is brood ingesmeerd met verse tomaat en besprenkeld met gouden olijfolie, soms met knoflook en/of zout. Een heerlijk eenvoudig hoofdbestanddeel.
Escalivadagroenten zoals paprika’s en aubergines in hun geheel geroosterd en geschild, is een heerlijke manier om je groenten binnen te krijgen.
Het Baskenland, een toevluchtsoord voor fijnproevers
Het Baskenland staat bekend om zijn uitzonderlijke culinaire aanbod en traditie. Bij aankomst in País Vasco zie je al snel het belang van eten, niet alleen bij speciale gelegenheden maar ook in het dagelijks leven.
Kabeljauw is een van de belangrijkste ingrediënten in de Baskische keuken – de mensen van het Baskenland zeilen al eeuwenlang. Andere soorten vis, waaronder bonito, inktvis en gegrilde rode brasem, worden ook genoten.
Pintxos worden geserveerd in tavernes in het hele Baskenland. Pintxos zijn kleine stukjes brood met heerlijke toppings allemaal bij elkaar gehouden met een cocktailprikker. Typische pintxos zijn onder meer: tortilla de patatas of geitenkaas met gekarameliseerde uien, maar er zijn veel innovatieve opties om te proeven. De perfecte snack naast een koud biertje.
Meer reisinspiratie
Andalusië, de bakermat van de Spaanse tapas
De laatste stop op onze culinaire rondreis is Andalusië. Een van de bekendste gerechten van Spanje, gazpacho wordt veel gegeten in Andalusië. Deze koude soep is perfect verfrissend op warme zomerdagen in Zuid-Spanje. Gazpacho is gemaakt van tomaat, groene paprika, komkommer, brood en natuurlijk goede kwaliteit olijfolie.
Over olijfolie gesproken, Andalusië is het grootste olijventeeltgebied ter wereld. Gebruikt om te koken, salades te bereiden en te besprenkelen op brood, het is een waar genot.
Hoewel het idee van tapas geassocieerd wordt met de Spaanse keuken in het algemeen, is het vooral belangrijk in Andalusië. Veel bars in Granada en andere Andalusische bestemmingen serveren een gratis tapa bij je drankje, afhankelijk van waar je bent, kun je zelfs je freebie kiezen uit een uitgebreid menu! Verwacht kaas, gebakken vis, croquetas, ensaladilla en meer.
Toptips voor eten in Spanje
Hier zijn enkele toptips om het meeste uit uw culinaire reis door Spanje te halen.
Vermijd toeristenvallen. Het spreekt voor zich, maar om het beste eten in elke regio te proberen, is het essentieel om weg te blijven van restaurants die buitenlandse toeristen bedienen, vooral in grote steden. Ga buiten de gebaande paden en ga op zoek naar plaatsen vol met lokale diners. Ga indien mogelijk naar kleine steden die normaal gesproken niet zijn opgenomen in de reisroute van een toerist. Dit is de beste manier om een meer authentieke smaak van de regio te krijgen.
Als je voor jezelf kookt, ga dan naar de lokale markt. Zo weet u zeker dat u de producten ophaalt die in het seizoen en dus op zijn best zijn. Wees niet bang om wat tips te vragen over het koken of bereiden van het ingrediënt om er het meeste uit te halen.
Probeer nieuwe dingen. Nooit slakken gegeten? Dit is je kans. Een bezoek aan Spanje biedt de mogelijkheid om voedsel te proeven dat je misschien nog nooit eerder hebt geprobeerd, mis het niet!