Een paar weken geleden kondigde Eurostar aan dat het met ingang van 1 oktober een nieuwe CEO zou hebben.
Gwendoline Cazanave, die in voorgaande jaren een aantal hoge functies bekleedde bij de SNCF, zal de huidige CEO Jacques Damas overnemen.
Mevrouw Cazanave gaf een bullish media-verklaring af waarin ze zei dat de nieuw gefuseerde Eurostar-Thalys-operatie bedoeld was om het passagiersvolume binnen tien jaar met een derde te verhogen.
De volgende dag ontstond er echter verwarring toen Eurostar een toekomstige strategie aankondigde om zich alleen te concentreren op de kernroutes: Londen naar Parijs, Brussel en Amsterdam.
Eurostar wil niet zeggen wanneer, of zelfs of, zijn seizoensroute naar Marseille zou worden hervat (laat staan zijn pre-pandemische plannen voor Bordeaux) en geen melding maken van zijn eerdere plannen voor een uitstapje naar Duitsland.
Sinds ons stuk werd gepubliceerd Eurostar zegt nu dat de dienst Londen-Disneyland Parijs vanaf juni 2023 wordt stopgezet.
Hoe kon Eurostar zijn kernmarkt met een derde laten groeien, gezien de capaciteitsbeperkingen in London St Pancras, Paris Nord en Amsterdam Centraal?
Nu suggereert een gezamenlijke video geproduceerd door Eurostar en Thalys dat de meeste uitbreiding waarschijnlijk bij Thalys te zien zal zijn.
Klaar om met ons mee te doen? #Thalys en @Eurostar worden een! Internationale hogesnelheidstreinen uitbreiden, groener reizen, dit zijn slechts enkele van onze uitdagingen.
🎬 Bekijk onze video en maak kennis met onze gastvrije teams! pic.twitter.com/1qDL3AHHdE
— Thalys Newsroom (@NewsroomThalys) 7 september 2022
Waarom? Bedenk wel dat de multi-voltage TGV’s van Thalys lang in de tand zitten en dat er geen nieuwe eenheden zijn om de uitbreiding het hoofd te bieden.
De bestaande vloot van Thalys dateert uit de jaren 90 en de markt is in de loop der jaren gegroeid.
Bovendien biedt elke Thalys-eenheid plaats aan minder dan 700 passagiers, terwijl de Siemens-eenheden van Eurostar plaats bieden aan ongeveer 900.
Ik vermoed dat een deel van de reserve-eenheden van Eurostar Siemens die vrijkomen door het bedrijf dat zich richt op kernroutes, kan worden gebruikt om de Thalys-diensten uit te breiden.
Er kunnen problemen zijn met de lengte van de treinen (Siemens-units zijn langer dan die van de TGV’s), maar er zijn geen technische problemen, aangezien Siemens-units al toestemming hebben om te rijden op de hoofdroute Amsterdam-Brussel-Parijs van Thalys.
Met enige aanpassing zouden ze ook in Duitsland kunnen opereren (Thalys bedient ook Düsseldorf).
De ontwikkelingen worden afgewacht.